Učte sebe a učte jiné. Na Naučmese.cz

17.10.2013 10:14

Jak levně cestovat, jak si uplést šálu, rozpoznat korektor od rozjasňovače nebo zjistit, jak se dělají myšlenkové mapy? To je jen ukázka ze seminářů, které najdete na Naučmese.cz. A pokud chcete lidem i vy něco předat, vypište si na Naučmese.cz vlastní kurz. Učit můžete cokoliv, co vás baví a trochu tomu rozumíte. Díky tomu objevíte na Naučmese  třeba kurzy o hubnutí a stravování, seminář, jak vybrat ojeté auto, o couchsurfingu nebo dokonce kurz partnerského svazování.

Naučmese.cz jsem poznala ze strany účastníka a dvakrát i jako lektora. Rozhodla jsem se proto sepsat pár tipů, jak z kurzů vyždímat co nejvíc, a to z obou pozic. :)

  • Běžte na kurz s konkrétními otázkami. Klidně se zeptejte na názory ostatních. Mlčící kurz vás ochudí o spoustu tipů nejen od lektora, ale i od dalších účastníků. Na druhou stranu, když z účastníků mluvíte jen vy, tak to se skupinovou dynamikou taky zahýbá... nejste tam jen vy.
  • Pozdravte a na konci se rozlučte! Trochu small talk taky neuškodí. Překvapuje mě, kolik lidí i na akcích Naučmese čučí do tabletu a nechá si ujít popovídání s ostatními (tímto se omlouvám introvertům - ale úsměv a "ahoj" jistě zvládnou všichni).
  • Jako lektor si připravte otázky do placu, zeptejte se na názory ostatních. Nebo klidně konkrétního člověka, který vám je sympatický. Víc lidí víc ví. A taky na chvíli přerušíte svůj monolog, což je oživující pro vás i pro účastníky. :) Nebojte se diskuzi moderovat. Příliš rozvleklou nebo dokonce hádavou diskuzi klidně přerušte s tím, aby si to lidi dopovídali po kurzu.
  • Podle mých zkušeností dorazí na kurz lidi, kteří o tématu vědí pomalu víc než vy, a na druhou stranu i ti, kteří o něm netuší vůbec nic. Počítejte s tím. Přizpůsobit kurz oběma skupinám, aby byl pro obě užitečný, je složité, ale jak jsem už byla svědkem, nikoliv nemožné.

Trn z paty recenze motivačních knih: naučmese.cz


Moje zážitky jako lektor
Na kurz o výhodném nakupování oblečení mi dorazila úplně jiná cílovka, než jsem čekala. :) Nakonec z toho ale byl příjemný, debatní kroužek, kde jsme všechny přihodily své tipy.

Druhý kurz, kurz o orientálním tanci, se mi ještě nenaplnil. Tak přemýšlím, jak to pojmout, abych ukázala, jak je tento tanec krásný, má svou historii a vyvíjí se. No... nebo alespoň vysvětlila, že to není jen kroucení zadkem. :)


Moje zážitky jako účastník

Absolvovala jsem kurz o levném cestování, o barvách a osobnosti, o dobrém pocitu z práce, o sebemotivaci, o umění slov a naposledy taky o knižním blogování a o blogování obecně.

O nejlepším kurzu mám jasno - byl to Kariéra jako zdroj pozitivních emocí. Možná i proto, že jsem dorazila nakonec jediná, takže jsem měla to štěstí absolvovat kurz skoro na míru. :) Ale hlavně lektor Petr byl profesionál, hezky vyprávěl, kladl otázky a dával mi praktické tipy. A i když jsem ne se vším souhlasila, odhalila jsem díky němu spoustu svých kladných i záporných stránek.

Po pár kurzech jsem zjistila, že peníze za kurz nebo seminář utrácím ráda, protože mě vždycky posunou o kousíček dál. A to i když narazím na, v mých očích, ne úplně ideálního lektora - poučím se z toho právě jako lektorka tance.

Díky Naučmese.cz poznáte spoustu lidí, třeba i ty, které jste už někde viděli nebo je sledujete na Twitteru. Jednou jsem dokonce narazila na svou kolegyni, kterou jsem znala jen podle jména.:)

Takže doporučuji!
Myšlenka Naučmese.cz se mi jednoduše líbí. Obdivuju, jak podporuje lidi v tom, aby žili lépe a šťastněji, věnovali se sami sobě a posouvali se dopředu. Samou chválu jsem slyšela na dnes již legendární kurz Punkové podnikání, na který se chystám už x měsíců. Tak co, potkáme se na něm? :)

 

Znáte? Na jakém kurzu Naučmese jste byli vy?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.