Proč mě neoslovil skečnouting ani jeho příručka

22.05.2016 19:50

trn z paty recenze příručka skečnouting - scatchnotingVážně někdo napsal knížku o tom, jak si čmárat do sešítku? Očividně.

Mike Rohde má na svědomí třeba ilustrace knížky Restart a jeho kresbičky prej uznává celej svět. Takže z toho vznikla Příručka skečnoutingu.

O co jde?

Knížka ukazuje, jak si dělat poznámky vizuálně, nikoliv klasickým slovním průjmem, kde popíšete x stran a stejně si nic nezapamatujete. Učí, jak poslouchat na prezentacích nebo jak se osmělit kreslit. A taky jak vytunit stránky, aby se vám z nich dobře učilo a byly pochopitelný i pro ostatní.
 
Nakouknout do knížky můžete přímo na stránkách nakladatelství Jan Melvil Publishing.
 
Skečnouteři jsou mimořádně družná cháska, a tak si často sdílí svoje výtvory přes sociální sítě. Chlubiví jedinci přidávají ke svému dílu nějaký social tag (Twitter nebo about.me), abyste dopátrali všechny velkolepý díla nasbíraný na prezentacích. Typický skečnouter má po ruce Moleskine zápisník, samozřejmě bez linek - ty totiž omezují kreativitu. Chybět nesmí několik per, protože co kdyby nějaký dopsalo.
 
V příručce se to nikde nezmiňuje, ale tak nějak automaticky předpokládám, že skečnouter nosí brejle, žije svojí prací a modí se ke značce Apple.

Verdikt

Můj extrémně nevizuální mozek zůstal nezasažen. Jako grafika super a zpracování na jedničku. Vůbec nemáte pocit, že čtete knížku, odsýpá to a baví vás to. A zapamatujete si toho spoustu. Ale věnovat se výběru pera a vhodnému sešítku na dvě stě stránkách? Vysvětlovat, že můžete dělat čáry a šipky v různých směrech? Kreslit si horizontálně nebo vertikálně? No dobré ráno..

Pro vlastní potřebu je asi fajn si kreslit do bloku. I na zpestření prezentací to bude dobrý, ale odcamcaťpocamcať. Skečnouty jsem viděla jen v téhle knížce (je jich plná a kreslilo je víc autorů). Ale ve většině případů se v nich absolutně nevyznám.

Příručka skečnoutingu mi ukazuje, že manažeři se potřebujou vyblbnout a že omalovánky pro dospělé jsou jen slabý odvar. A já se prostě musím ptát - vážně někdo napsal knížku o tom, jak si šmárat do sešítku???

Komu se bude líbit knížka Příručka skečnoutingu? Tomu, kdo:

  • sedává po prezentacích a chce si to zkrátit
  • chodí na přednášky a pak se z těch zápisků má učit
  • psaní poznámek fakt nemusí
  • dělá prezentace a chce, aby byly zapamatovatelný

Mike Rohde, Jan Melvil Publishing (odtud i foto v recenzi, díky!), 2015. Něco přes 220 stran.

 

Kam dál na Trnu z paty?

recenze Restart - bible podnikatelského minimalismu
recenze Čtyřhodinový pracovní týden
recenze Skvělé služby aneb proč ráda jezdím Student Agency