Robin Sharma: Mnich, který prodal své ferrari

09.01.2014 07:30

 Trn z paty recenze knih Mnich, který prodal své ferrariVypisujete si zajímavé citáty? Tak na to rovnou zapomeňte. :) U knížky Mnich, který prodal své ferrari byste totiž nedělali nic jiného. Koncentrace zajímavých myšlenek je tady příliš vysoká. A vstřebat je dá mozku na první čtení docela dost zabrat.

Sice knížku najdete v sekci osobní rozvoj, ale je psaná jako příběh - což je pravděpodobně i důvod celosvětového úspěchu téhle knihy, podobně jako u knihy Alchymista).

Děj lze popsat velmi stručně: bohatý a úspěšný právník Julian Mantle se jednoho dne zhroutí přímo v soudní síní a poté kompletně přehodnotí svůj život. Prodá majetek, včetně svého milovaného auta, a vydává se do Indie do hor za mnichy, kteří objevily životní sílu a moudrost. S nadsázkou řečeno: mniši "všude byli, všechno vědí a od všeho mají klíč." :)

Julian se pak, už jako zasvěcený mnich, vrací za svým přítelem a bývalým kolegou Johnem, který celý příběh vypráví. Dělí se s ním o zážitky z cesty, svou zkušenost se změnou životního stylu... a především o získanou životní moudrost.

Verdikt


Existuje pop-esoterika? :) Kniha Mnich, který prodal své ferrari by do téhle "škatulky" zapadla - a to nemyslím nijak urážlivě. Nestačí ji totiž přečíst jen jednou. Všechny myšlenky v ní obsažené totiž podle mě nelze zpracovat na první zátah. Publikace mi proto připomněla knížku Malý Princ od Antoina de Saint-Exupéryho. Když ji čteme v různém životním období, pokaždé si z ní vezmeme něco jiného.

Někomu může při čtení vadit právě mišmaš všech myšlenek. Detailní zaměření jen na jednu ideu tu opravdu nečekejte. Mně osobně ale místy rušily krkolomné vstupy Johna do umělého dialogu. Věty typu "To je zajímavé, můžeš to trochu popsat?" bych klidně oželela. Vypuštěním téhle vaty by rázem knížka ztratila deset stran. Samozřejmě se ale dialog čte snadněji než jedna dlouhá výpověď.

Závěrečná shrnutí na konci každé kapitoly slouží k vašemu rychlému zorientování v knize, ale mně po jednom přečtení ne všechny myšlenky utkvěly v paměti (nebo jsem spíš nečetla tak pozorně). Dvě stránek ale přelouskáte jako nic, takže jako čtení na dovolenou ideální.

Komu se bude líbit knížka Mnich, který prodal své ferrari? Tomu, kdo:

  • preferuje ke čtení ich-formu, dialog a vyprávění
  • chce všechny základní informace o šťastném životě a životních hodnotách v jedné publikaci
  • hledá oddychové čtení, ale nechce zanedbávat svůj osobnostní rozvoj



Odkazy
český překlad: Mnich, který prodal své ferrari. Praha: Rybka Publishers, 2009, 200 stran (překlad Nataša Foltánová)
anglický originál: The Monk Who Sold His Ferrari. HarperSanFrancisco. 1999.
recenze knihy od Leo Babauty na ZenHabits.net (v angličtině)
Facebooková stránka knihy The Monk Who Sold His Ferrari
foto recenze: zdroj Kosmas.cz


Kam dál na Trnu z paty?

Recenze knihy Dej a bude Ti dáno
Recenze knihy Rozhodnutí je na Tobě