Praxe během 10 minut? Jak na další zářez do životopisu

03.08.2013 18:56

Kde jako mám vzít zkušenosti, když všude chtějí někoho S PRAXÍ?? Už se mě na to pár lidí ptalo, tak zkusím poradit, jak si ji "vymyslet". Nejspíš už totiž praxi máte, jenom ji neumíte přesně pojmenovat.

Vždyť už ale praxi máte!

Dejte si deset minut a projděte si v hlavě všechny možné zkušenosti a práce, co jste kdy dělali. Jak jste trávili léto? Komu jste pomohli v jeho firmě? Požádal vás někdo o výpomoc?

V podstatě byste mohli napsat, že máte praxi v uklízení, když se sem tam donutíte uvést svůj pokoj do původního stavu. Pokud vám ale může někdo potvrdit, že jste pro něj pracovali nebo mu helpli, nebojte se to zmínit v životopisu. Vypomáhali jste v rodinné firmě s fakturami? Čepovali jste pivo ve stánku, když váš kamarád nestíhal obsluhovat? Učili jste sestřenice jezdit na snowboardu? Zajišťujete známé stránku na sociální síti? To všechno je přece praxe!

Dejte si záležet s pojmenováním pozice. Sotva nazvete pozici uklízečky jako „manažer podlahových ploch“, ale princip je podobný. Byla by škoda nezmínit, co všechno jste přesně dělali.

Dejme tomu, že jste na nějakém hudebním festivalu měli na starost stánek s občerstvením – pak byste si pravděpodobně mohli k popisu pozice napsat toto:

  • obsluha zákazníků (máte zkušenost s prací s lidmi, pravděpodobně ve stresu)
  • organizace stánku (pokud jste ho skládali, zajišťovali jeho přívoz/odvoz či přímo rozdělování práce mezi ostatní brigádníky apod.)
  • podílení se na organizaci stránku (pokud jste dělali jen něco z výše uvedeného)
  • práce v týmu vs. zodpovědnost za provoz stánku (makali jste společně s ostatními vs. bylo to na vás)
  • obsluha pokladny (manko dvě kila nezmiňujte:) )
  • propagace značky a komunikace se zákazníky (pokud jste někomu něco nutili s firemním logem)

atd atd...

Některé firmy si ověřují vaše zkušenosti přímo u Vámi zadaného kontaktu v CV, takže se předtím ujistěte u bývalého nadřízeného, že na něj můžete uvést spojení. Nebojte se zmíněných rodinných firem – kdekdo začínal u tatínka v officu. Jiné příjmení vašeho bosse než to vaše vypadá v životopisu lépe, ale pokud to není v názvu firmy, do očí to tolik nebije (v případě Nováků, Novotných nebo Svobodů věčný problém:) ).

Kromě samotných praxí nezapomeňte uvést vaše přednosti. Máte dost dobrou angličtinu? Chodíte pořád na kurzy soft skills? Absolvovali jste nějaký přípravný kurz? Naplňte tím CV! Jen zas nepouštějte uzdu vaší kreativity příliš. Když se ucházíte o pozici hostesky, můžete dobře uplatnit vaši dovednost jezdit na kolečkových bruslích. U postu asistenky ředitele ale asi sotva.

Ze života:
T. se ucházela o pozici prodavačky (tedy pardon, pozici sales assistant) v oděvním řetězci. Aby ji vůbec pozvali na pohovor, potřebovala prokázat.praxi v komunikaci se zákazníkem. Zatím o letních prázdninách vypomáhala v administratici, takže se zákazníky se mohla setkat leda skrz papír. Vzpomněla si ale, že pár dní pomáhala v obchodě, který patřil tatínkovi její spolužačky. Také by byla škoda v životopise nezmínit, že strávila měsíc na jazykovém pobytu v Anglii. Zápisy do CV se tak najednou rozrozstly o další dva.
(btw happy end - do obchodu ji po třech kolech pohovorů přijali)

 

Máte v životopisu něco nevšedního?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.