Pohádka o ztracené krajině. Když Malý princ nestačí

18.01.2015 11:00

trn z paty: pohádka o ztracené krajině, recenze, motivaceRadvan Bahbouh je docela úkaz. Vystudoval matfyz, medicínu, psychologii a arteterapii. A podle listu jeho vědeckých knih a článků umí i dost dobře anglicky. Představujete si postaršího akademickýho suchara, kterýmu pořád vaří maminka? Tak na to zapomeňte. Radvan je ročník 1970, má čtyři dětí a podle videí, co jsem zkoukla, vypadá dost sexy. Asi si někdy počíhám v Celetný, kde má konzultačky. ;)

Každopádně... obálka spíš slibuje oduševnělou pohádku s přesahem. Ani tenkost knihy nenaznačuje, že byste měli čekat nějakou pecku.

První kapitola Psychologie sebekoučování (což je i podtitul knihy) probírá témata jako motivace, všímavost, vnitřní účet člověka, jak vypadají obrazy štěstí nebo co je vnitřní účet. Neděste se, žádná ezoterika vás nečeká.

V druhé kapitole Komentáře a odkazy najdete ke každému tématu z předchozí části knihy kontext a zajímavé výzkumy, včetně seznamu související literatury. Každé podtéma končí cvičením, tedy koučovací otázkou pro čtenáře. V posledním díle konečně přichází slíbená Pohádka o ztracené krajině, která vlastně aplikuje všechno zmíněné. Nebudu spoilovat... ale snad můžu prozradit, že příběh se týká plného, prožitého života a vztahů jako nejvyšších hodnot. Aspoň to jsem v něm viděla já.

Verdikt

Připravte se na slova chvály... Pohádka o ztracené krajině převyšuje všechny rádoby skromné průvodce štěstím. Mám v oblibě knížky o každodenním štěstí, tedy které tvrdí, že ke šťastnému životu se opravdu nemusíte sbalit a odjet na Bali. A tohle bylo přesně moje gusto.

Knížka mě překvapila svou skromností, plynulostí a zároveň přehlednou členitostí. Vyzobete si z ní všechno podstatné. Je to vlastně praktická psychologie pro vlastní použití, zbavená ezoterického balastu. Pohádka o ztracené krajině navíc dokázala, co jsem považovala za nemožné: i na 120 stranách se dá probrat všechno a bez povrchnosti. Získaly si mě i kouzelné ilustrace Jaroslavy Bičovské. A hlavně - na závěr ten pocit, jako když dokončíte poslední větu Malého prince...

V samotné pohádce o ztracené krajině můžete hledat skrytá poselství, ale Radvan Bahbouh vám celou knihou podá mapu a vysvětlí, jak máte přijít na ten správný směr.

trn z paty: pohádka o ztracené pohádce, recenze, motivace

Komu se bude líbit knížka Pohádka o ztracené krajině? Tomu, kdo:

  • chce praktickou sebekoučovací příručku
  • rád čte knihy o každodenním štěstí a vztazích
  • k oduševnělým příběhům potřebuje průvodce
  • začíná se seberozvojem
  • už seberozvoj nakopnul

Radvan Bahbouh, Praha, QED Group: 2010 (4. vydání). 120 stran.

 

Kam dál?

rozhovor s Radvanem na webu Vztahy jako umění
Radvan Bahbouh Na Plovárně s Markem Ebenem
přednáška Radvana Nejlepší investice na TedxPrague

Kam dál na Trnu z paty

recenze Mnich, který prodal své Ferrari
recenze Láska jako životní styl aneb Matkou Terezou u vás doma

Co vy a Pohádka o ztracené krajině?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Pohádka o ztracené krajině