Lekce života - optimistická kniha o smrti

23.05.2015 10:02

Všechny seberozvojové knihy se ohánějí smyslem života a slavným spojením "na smrtelné posteli". No a kniha Lekce života se zaměřuje na to, jak na ní ležet s pocitem dobrého života. I když se na té posteli ocitnete překvapivě brzo.

První autorka, Elisabeth Kübler-Rossová, napsala slavnou knihu O smrti a umírání. Tím se stala jednou z prvních, kteří o konci života mluvili, psali a dokonce ho vědecky zkoumali (pět fází smutku a umírání popisuje ve zkratce Wikipedie). Druhý autor David Kessler přímo pečuje o pacienty v terminálním stadiu nemoci. V knížce Lekce života píšou na střídačku své příběhy a především příběhy lidí, které potkali ve své kariéře a ve svém životě.

trn z paty - lekce života, odpuštění, smrtA co že je to za lekce?
Lekce autenticity
Lekce lásky
Lekce vztahů
Lekce ztráty
Lekce moci a bezmoci
Lekce viny
Lekce času
Lekce strachu
Lekce hněvu
Lekce hry
Lekce trpělivosti
Lekce odevzdanosti
Lekce odpuštění
Lekce štěstí

Schválně... která z lekcí vás nejvíc zaujala? Nejspíš ta, kterou jste už absolvovali. A ze které vás život vyhodil a poslal vás na druhý pokus.

 

Verdikt

Elisabeth i David přiznávají své slabosti a zároveň s dobrotou mluví o slabosti jiných. Knížka Lekce života podle mě přesně vystihla jejich záměr - ukázali smrt bez odevzdání a zaměřili se na kvalitu života, abychom pak na smrtelné posteli nelitovali. Přes ne vždy veselé příběhy pacientů i samotných autorů je to ale ve výsledku optimistická kniha o smrti.

Všechny historky v knize měly něco do sebe. Dvě z nich mě rozbrečely. A nad jednou, ze které je tento citát, se mi srdce rozbušilo jako blázen:

"S člověkem a jeho žitím je to trochu jako s koláčem: kus ho dáme svým rodičům, kus svým láskám, kus věnujeme svým dětem, kus obětujeme kariéře. A na konci života někteří lidé zjistí, že si ani kousek toho koláče neschovali sami pro sebe - někdy dokonce ani nevědí, jako měl náplň, co byl zač."

I přes rozdělení kapitol se mi příběhy a poučení slévaly dohromady - jednotlivé historky si zpětně nedokážu zařadit ke konkrétnímu tématu, jako se to povedlo třeba knížce Chvála pomalosti. Na to by mi autoři určitě řekli, že takový je celý náš život - nic nejde oddělit, vše spolu souvisí.

 

Komu se bude líbit knížka Lekce života? Tomu, kdo:

  • si potřebuje uvědomit, že řeší hovadiny místo podstatných věcí
  • vážně onemocněl nebo komu onemocněl někdo z jeho rodiny
  • už se začal zamýšlet, jak žít smysluplný život


 

Elisabeth Kübler-Rossová, David Kessler, Jota, 2013. 264 stran. Překlad Jiří Královec
Za foto a e-knihu díky Knihy.iDNES.cz.

 

Kam dál na Trnu z paty?

recenze Chvála pomalosti
recenze Láska jako životní styl

Co vy a Lekce života?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.