Láska jako životní styl aneb Matkou Terezou u vás doma

02.11.2014 08:52

Ne, po přečtení z vás nebude Matka Tereza. Ale zjistíte, jak se jí stát, aniž byste jeli do Indie pomáhat malomocným. Láska se může úplně v pohodě konat v českém paneláku, v práci nebo v obchoďáku.

Gary Chapman, manželský poradce a autor legendární knížky Pět jazyků lásky, přibližuje, jak vypadá láska jako životní styl. A nejde jen o mileneckou lásku. Tak se prosím přestaňte pochechtávat tomu slovu a čtěte dál. ;)

Jednotlivé kapitoly vysvětlují, v čem tkví každodenní láska - Laskavost, Trpělivost, Odpuštění, Zdvořilost, Pokora, Štědrost, Upřímnost. Nic složitého. Chapman pod každým tématem předkládá řadu příběhů a snadno pochopitelných příkladů. A taky krátký test, jak jste na tom s konkrétním projevem lásky (nebudu vás napínat, bídně!), návyky, které si osvojit, a možné překážky a otázky k zamyšlení. Všechno blbuvzdorně a prakticky, aby byla knížka snadno aplikovatelná. Aleluja!

Na konci knihy najdete rozbor konkrétního manželského páru, kterým to neklape, podle sedmi projevů lásky. A k tomu ještě aplikaci na rodičovství a vztahy s kolegy v práci.

 

Verdiktgary chapman pět jazyků lásky, láska - trn z paty, recenze knih, osobní rozvoj

Rádi si podtrháváte zajímavé myšlenky? Na tuhle knížku si založte spešl blok. Na druhou stranu, pokud jste hodně na prachy a ňáký vyšší principy jako bůh jsou vám buřt, s knihou Láska to nebudete mít jednoduchý...

Mně osobně moc vyhovovalo, že nejde o souvislé vyprávění, u kterého hned odpadnete. Díky odděleným odstavcům prostě čtete a čtete... a najednou máte přelouskáno dvacet stran. Gary Chapman píše lehce, po kouskách, nenásilně. A uvěřitelně.

Nenechte se ale nachytat - kapitoly, které byste nejradši přeskočili, si potřebujete přečíst víc než ty ostatní!

Otázky k zodpovězení v každé kapitole vás jednoduše svléknou donaha. Myslíte si, jak jste přívětivý člověk? Dobrý den, račte vystřízlivět...

Tohle je přesně ta knížka, kterou můžete číst po kouskách celé týdny i měsíce - ono je to dokonce ještě lepší než ji přelouskat dohromady. Díky tomu se zaměříte jen na konkrétní projev lásky, i když jen stojíte ve frontě v Albertovi. Hard work, ale stojí za to.

 

Komu se bude líbit knížka Láska? Tomu, kdo:

  • si oblíbil knihu Pět jazyků lásky
  • ví (nebo aspoň tuší), že skvělé vztahy jsou práce, práce a zase práce
  • je založením altruista
  • věří v lidi a v jejich sílu

 

Gary Chapman. Láska. Návrat domů, 2008, 232 stran
originál Love as a way of life (překlad Dan Drápal)

 

Kam dál na Trnu z paty

recenze knihy Pět jazyků lásky
recenze knihy Vaše spřízněná duše
recenze knihy Dej a bude Ti dáno