Kde mám sebrat praxi? 4 tipy, jak a kde si rozšířit životopis

22.08.2013 22:00

Pokud jste návod na "vytvoření" praxe nenašli v předchozím článku Praxe během 10 minut?, sepsala jsem pár tipů, které se stoprocentně osvědčily.


ROZHOĎTE SÍTĚ

Spousta pracovních míst se ani nenabízí v sekci Kariéra na webovkách firmy, ani je nenabízí personální agentury. Většinou se místa zaplní právě přes sítě. Za dob, kdy Apple a Blueberry byly ještě ovoce, se doporučení šířily jen slovně...teď máme obrovskou výhodu sociálních sítí. Vždyť každý člověk má 200-300 známých, ti mají zase další známé...Netušené možnosti nabízejí úplně všichni okolo vás – příbuzní, příbuzní vašich přátel, bývalí spolužáci, spolužáci bývalých spolužáků...:) Stačí se jen u piva zmínit a i na Facebook hodit status, jakou práci cca sháníte. Taky sledujte spešl stránky, například Najdi job s humanitním diplomem.

Ze života:

Moje kamarádka hledala práci v zahraničí jako au-pair, chtěla ale odjet kvůli škole jen na letní prázdniny. Po špatných zkušenostech s agenturou rozhodila sítě...a našla na srpen práci na Mallorce (kamarádka A řekla kamarádce B, která to řekla kamarádce C...) . Že ještě navíc stráví u rodiny týden dovolené zadarmo, to už je jen bonus k závidění. :)

 

VNUŤTE SE

Vaší šancí je naplnit vzniklé místo, o kterém ještě nikdo neví (možná zatím ani budoucí zaměstnavatel :) ). Díky vám ale třeba přijde na myšlenku, že se mu hodí někdo na třídění smluv/zpracování dat/domlouvání schůzek...I kdyby to bylo na týden, je to praxe a zářez do životopisu!

Nejlépe se samozřejmě vnutíte na základě doporučení známého (sítě!!!). Pokud doporučení nemáte, zkuste nabídnout vaše služby firmě, s níž sympatizujete. Například jste od hlavy k patě oblečení ve značce Kenvelo, pořád nakupujete na Slevomatu, nedáte dopustit na KFC...Kontaktujte ve firmě člověka s odpovídající pozicí (spíše nižší, maximálně střední management). Nemáte co ztratit, maximálně váš čas za napsání dvou mailů a vytočení telefonního čísla. Už samotný fakt, že zavoláte, o dost zvyšuje vaše šance. Nabízejte konkrétní věci, které jste ochotni dělat (slovo „cokoliv“ se dá přeložit taky jako „nic“). I kdyby vás ani po všech pokusech nevzali, alespoň jste rozšířili své sítě. Třeba se vám ozvou později...náhoda je blbec.

Ze života:

Doslechla jsem se od své kamarádky, že dcera její kolegyně začíná pracovat v novém měsíčníku. Protože mi temaricky byl blízký, hned jsem kontaktovala šéfredaktorku se svou motivací a tipy na články, které bych pro ně mohla napsat. Příliš nadšení v redakci asi nebyli, nikoho nesháněli, ale nechali mě napsat zkušební články. Po mých třech mailech a sporadických odpovědích jsem to už chtěla vzdát, ale nakonec se ozvali. Spolupráce klapla a klape doteď. (příště bych doporučila kontaktovat spíše editora, šéfredaktor totiž větší pravděpodobností zmáčkne u mailu Delete).


PRACUJTE ZADARMO

Nabídka neohonorované práce se tu moc nenosí. Nemáte ale zas tolik na vybranou, pokud váš životopis zeje prázdnotou. Lidé ale většinou odmítají stáže s tím, že v té době by už přece mohli pracovat za peníze někde jinde...Zadarmo ani kuře nehrabe, že? Tak jakto, že už dávno někde nepracujete?? Trh nezměníte, přizpůsobit se mu musíte vy, k vaší smůle. Nikdo samozřejmě nečeká, že budete stážista po zbytek života. I během stáže si stále můžete hledat práci a domlouvat pohovory. Sice jste časově omezeni, ale pořád lepší smlouvat s personalistou o přeložení pohovoru kvůli stáži než se doma dloubat v nose. Víc o stážích najdete v tomto článku a na konkrétní nabídky stáží koukněte na webovce Stáže pro mladé.
 

NA VLASTNÍ TRIKO

A nakonec to nejzábavnější - proměňte svůj koníček v job! Je jedno, jak bizarní je. :-)

Prosí vás kamarádi o vytvoření letáků na jejich akce? Umíte perfektní lasagne? Vyznáte se v ojetých automobilech? Pak předejte vaše znalosti dalším lidem - začít můžete třeba díky projektu Naučmese.cz. Mezi lektory této stránky najdete například nadšeného akvaristu, milovnici Brazílie nebo vegetariána předávající tipy na správné stravování bez masa. Doporučuji nejprve určitě některý z kurzů vyzkoušet, ať víte, jak fungují. Před prvním kurzem jen podepíšete dohodu nebo komisionářskou smlouvu (pokud máte živnostenský list). Lektorování si pak zapište do životopisu.

Vydat se na volnou nohu můžete rovnou. Živnostenský list vám umožní legálně vydělávat sám na sebe. Student do 26 let jen zaplatí 1000 Kč za jeho vystavení, oběhá s potvrzením o studiu svou pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a pak do konce března každého roku podává daňové přiznání. Pokud nevyděláváte vysoké částky, tak jen "přiznáváte" a neplatíte daně vůbec. První rok navíc nehradíte zdravotní pojištění.

 

Jak jste se dostali ke své první praxi?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.