Jillian Michaels: Bez hranic

02.08.2013 11:30

Kvíz na začátek: Víte, kdo je Jillian Michaels?
(řešení najdete na konci recenze)

a) drsná, držkatá trenérka, která řve na americké tlustoprdy a drtí je v posilovně
b) motivační kouč snažící se z každého dostat maximum pomocí cvičení


Trn z paty recenze knih Jillian Michaels Bez hranicS Jillian Michaels jsem se poprvé setkala loni v dubnu u mě doma. Scházely jsme se každý den, celý měsíc. Nutila mě cvičit a já její ďábelský smích dostkrát proklínala. Cvičila jsem totiž podle jejího videa 30day shred a výsledky mě víc než překvapily (jestli to chcete zkusit nebo vás zajímají detaily včetně fotek mého pupku, račte číst zde :) ).

Po zkušenosti s jejím cvičením mě zajímalo, co "moje" trenérka sepsala objevného, a předem jsem se trošku obávala neurčitého obsahu. Nedělám si iluze, že slovně to dal do kupy někdo jiný než ona, ale kupodivu z toho vyšla opravdu motivační knížka.

"Těch, kteří si stále myslí, že jsou to takové 'psychokecy' a že samochvála smrdí, bych se ráda zeptala: A negativa vám pomohou jak? Řekla bych, že nijak. Takže zkuste o sobě říct něco pěkného, buďte tak hodní!" (str.167)

Můžete mít nízké sebevědomí, padesát kilo nadváhy, problémy s přítelem nebo plný zuby z práce, co vás neba. Jillian postupuje kousek po kousku a komplexně řeší motivaci, sebedůvěru, tah na bránu, organizaci a další věci, které potřebujete k vybudování "výjimečného života".

Kromě mnoha historek z její praxe i života (a ironických vtipů) vás Jillian zabaví i prakticky. Aktivně se totiž máte zapojit u drobných cvičení na konci kapitoly v podobě několika otázek k zodpovězení. To považuju za silné plus této knížky - nejen že zkonzumujete obsah, ale když se nad otázkami vážně zamyslíte, pomůžou vám odkrýt dost věcí o vás samých.

V první části Představte si zjišťujete cíle, kterých chcete dosáhnout. Jillian startuje první část zhurta, sem tam nějaká ironická poznámka, takže vás to žene ve čtení dál a dál. Abyste ale z dalších dvou částí vyšťavili maximum, doporučuju procházet pomalu jednotlivé body i za cenu pomalejšího čtení. U třetí kapitoly s názvem Pomodlete se opatrně! Sama autorka přiznává, že jde o nejkontroverznější část knihy. Víra v úspěch samozřejmě do této knihy patří (trochu mi to připomělo principy z knížky Jak si správně přát)...Nicméně víra z pohledu subatomové fyziky, jak ji místy Jillian vykládá, mi nic moc neříká.

Druhá, mnohem obsáhlejší část, Věřte si se týká hlavně motivace a uvědomění si sebe sama. Jillian se zavrtává do původu vašich reakcí a do příčin chyb, které děláme. Tady se vám dostaví i pověstný "aha efekt". Třetí část Uspějte je bezpochyby nejvíc praktická, proto sedne i těm, kteří jinak podobné příručky moc nemusí. Tady totiž plánujete, realizujete, organizujete atd. Jillian zdůrazňuje důležitost komunikace, radí, jak si zlepšit empatii nebo jak se vyhnout zbytečným nedorozuměním - to všechno překvapivě tak návodně, že máte chuť to zkusit ještě ten den.

 

Verdikt

Stejně jako se o ní povídá, Jillian je drsná, upřímná, ale i hodně osobní. Nebojí se přiznat, co dělá za chyby, co řešila na psychoterapii nebo třeba proč tolik nenávidí McDonald´s. Ne každému ale její hubatý styl sedne. Pokud se zajímáte o osobní rozvoj delší dobu, asi vás myšlenky Bez hranic tolik nepřekvapí. Ti, kteří teprve začínají pátrat v těchto vodách, si ale odnesou z knížky spoustu užitečných informací. Zejména když řešíte právě otázku zdravého životního stylu.

Jillian se věnuje zejména změnám v životě a příliš nerozebírá naleznutí cíle, což je ale stavební kámen pro zbytek knihy. Podtitulek Jak si vybudovat výjimečný život vnímám proto jako trochu nadnesený a hooodně americký. Výstižnější slogan Jak změnit život by zněl dost otřepaně a asi by se moc dobře neprodával...

Jen jedna nesrovnalost... v českém překladu se sem tam objevuje obrázek myši, který odkazuje na oficiální stránky Jillian s doplňujícími testy osobnosti. Ať hledám, jak hledám, nenašla jsem. Pokud budete úspěšnější, dejte mi vědět. A co se týče kvízu na začátku - jak jste asi pochopili, že obě varianty byly správně. ;)

 

Komu se bude líbit knížka Bez hranic? Tomu, kdo:

  • potřebuje vědět, jak konkrétní poučky aplikovat v praxi
  • ještě žádnou motivační knížku nečetl (tohle je celkem dobrý, praktický start)
  • opravdu bude plnit průběžné úkoly i za cenu toho, že nepřečte knížku tak rychle

Odkazy:
český překlad: Bez hranic: Jak si vybudovat výjimečný život. Praha: Beta, 2012. 292 s (překlad Adéla Bártlová)
originál: Unlimited: How to Build a Exceptional Life. New York: The Crown Publishing Group. 2011.
foto zdroj: https://www.jillianmichaels.com/fit/about-jillian/downloads

 

Kam dál na Trnu z paty?

recenze knihy 52 změn
recenze knihy Čtyřhodinový pracovní týden
blog Komfortní zóna - vystoupit, nebo rozšířit?