Jak se efektivně naučit jazyk a nebýt věčný začátečník

12.12.2014 08:45

recenze knížek, trn z paty - motivace, učení jazyků, jak se rychle naučit jazyk, polyglotNe, tahle knížka vás nebude přesvědčovat, že máte konečně zasednout k učebnici a nabiflovat se slovíčka. Naopak vám ukáže, že cizí jazyk má přirozeně zapadnout do vašeho života. Ale nebude to zadara, čeká vás pořádná práce. Zábavná, smysluplná a úspěšná.

Knížku Jak úspěšně studovat cizí jazyky napsal Ivan Kupka, který se zabývá neurolingvistickým programováním a umí - wait for it - anglicky, německy, francouzsky, španělsky, rusky, italsky, maďarsky... a esperanto. Takže do toho má co kecat. ;)

Už ze začátku zdůrazňuje, že učení jazyků musí být v souladu s našimi hodnotami a cíli. Například nemá význam se učit japonsky na úkor času s manželkou, když spíš dává smysl chodit společně na španělštinu, abyste podle plánů strávili stáří v Barceloně.

Na imaginárním příkladu Evy a Julie se v knížce dozvíte, jak vypadá neefektivní a efektivní učení jazyků. I beznadějným šprtům závislých na gramatických cvičeních bude jasné, že chodit do jazykovky na francouzštinu vs. francouzštinou žít je mega rozdíl.

Podstatný kus knížky tvoří příběhy polyglotů, na jejichž životech autor vysvětluje řadu učebních metod. Dozvíte se také, z čeho všeho můžete čerpat, jak při učení využít internet nebo jak si budovat jazykové konto. Kupka vás zasobuje hromadou tipů na mnemotechnické pomůcky, které vám pomůžou zapamatovat si nezapamatovatelné. Odhaluje taky spešl tríčky, jak se vypořádat s exotickými jazyky, kde se kromě mluvení učíte psát klikyháky připomínající rozsypaný čaj. A navrch toho všeho dostanete k vyplnění a přemýšlení cvičení, která ukážou směr, kam se máte ubírat v celoživotním učení. Na 176 stran je toho teda požehnaně...

Verdikt

Po přečtení Jak úspěšně studovat jazyky mi zůstala hromada dojmů. V hlavě mi rezonuje několik myšlenek: Učit se nějaký jazyk bez cíle a bez toho, aby zapadal do našeho života, je k ničemu. Učit se víc jazyků najednou taky. A hlavně - umět jazyk není zadarmo a zabere to spoustu hodin vašeho času. Autor doporučuje aspoň 12 hodin týdně. Že je nemáte? Tak do toho nejdete na maximum. Nějaké to "ale" vás zdržuje od všech, proč vás užitečných, aktivit.

Dostat se skrz výuku jazyků k přemýšlením o vlastním životě je vlastně geniální nápad. Kdyby touhle formou začínaly všechny jazykové kurzy, úroveň věčných začátečníků by neexistovala. Jestli moc neholdujete psycho-řečem, prostě se zaměřte na prostřední, technickou část knížky. Jen si myslím, že bez začátku a závěrečného cvičení ztratíte podstatný kus puzzle do vaší jazykové skládačky.

Co knize vytknout? Snad jen příliš mnoho příběhů polyglotů, jenže i ty měly v této knize odůvodněné místo. Vše zkrátka do sebe zapadalo a přirozeně plynulo. Po dlouhé době jsem narazila na knížku, kde ani jedna stránka nebyla slovní vata. Knihu však nestačí jen přečíst. S její pomocí zjišťujete, proč to vlastně všechno děláte... Takže počítejte s tím, že si na testíky, přemýšlení a posléze to učení vyhradíte spouuuustu času. :)

Komu se bude líbit knížka Jak úspěšně studovat cizí jazyky? Tomu, kdo:

  • nechápe, proč se nedomluví, i když se jazyk učí už léta
  • si chce ujasnit, proč vlastně má/chce studovat cizí jazyk
  • bojuje s pamětí na slovíčka a hledá mnemotechnické pomůcky
  • se posmívá motivačním knížkám

Jak úspěšně studovat cizí jazyky. Grada, 2012, 176 stran
Za fotografii a recenzní e-knihu díky Knihy.iDNES.cz

 

 

Kam dál na Trnu z paty

recenze knihy 52 změn, Leo Babauta
recenze knihy Debordelizace hlavy, Ivo Toman
recenze knihy Následujte své srdce, Andrew Mattews

Co vy a Jak úspěšně studovat cizí jazyky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.