Jak sebejistě mluvit - průvodce pro stydlíny, kecky a trapasology

30.09.2014 12:10

Máte často trému? Nemáte tucha, o čem se bavit s cizíma lidma? A vadí vám, že váš kamarád furt žvaní o sobě? Mávnutím proutku to asi nezměníte, ale krok za krokem vás přerodem v komunikačního gurua provede knížka Jak sebejistě mluvit s kýmkoliv v každé situaci.

Emma Sargentová a Tim Fearon, manželé-koučové, se zaměřili na každodenní komunikační situace a postupně, bez zbytečného poučování, povídají o tom, jak se zbavit trémy a stát se milým posluchačem a i oblíbeným bavičem. Sílu slov ukazují i na jejich výměně - pokud vás stresuje slovo "porada", vyměňte ho za "popovídání".

trn z paty - motivace, recenze knih, osobní rozvoj - jak sebejistě mluvitZajímat se znamená být zajímavý

Největší poselství knížky Jak sebejistě mluvit! Autoři kladou celou dobu obří důraz na poslouchání, tedy na maximální koncentraci na partnera - což je dobrá zpráva pro stydlivky a trochu horší pro ty ukecanější z vás/nás.

Právě povídání o posluchačově roli patří k těm nejpraktičtější (a asi nejsnáze naučitelné) části knížky. Dozvíte se, jak se předem dá připravit na povídání, čeho všeho se můžete chytat při rozhovoru a jak šikovně nahazovat "očka" partnerovi, aby řeč nestála.

Mistry trapasů pak jistě zaujmou čtyři cesty, jak vybruslit z ošemetných situací, kdy jste svýma slovama zas něco pohnojili. Hodit se vám bude taky návod, jak elegantně utnout rozhovor s někým nudným/užvaněným/míň příjemným.

Kapitola o vyjádření porozumění byla a je pro mě největší oříšek. Prosté "chápu" vám zkrátka oblibu nepřinese a musíte se do toho ponořit víc, přesněji podle formy vyjadřování vašeho partnera. Někdo dá více na vizuální slova, někdo sluchová nebo ještě kinestetická. Hotová lingvistická psychologie. ;)

 

Verdikt

Jestli koupit nějakou knihu o komunikaci, pak tuhle! Pokud ji důsledně vstřebáte, troufám si tvrdit, že budete daleko empatičtější a příjemnější než dosud. Knížka Jak sebejistě mluvit je skoro jako cvičebnice. Žádná suchá teorie. Tipy otázek/odpovědí vám skvěle ilustrují i následky, tedy co s sebou přinese vaše konkrétní vyjádření. Plus co to udělá u stydlivých lidí nebo ukecaných typů. Takže jdu trénovat... dozajista se o slovní trapas se brzo postarám. :)

 

Komu se bude líbit knížka Jak sebejistě mluvit s kýmkoliv v každé situaci? Tomu, kdo:

  • trpí trémou a/nebo netuší, co si má povídat s lidmi
  • se až podezřele často dostává do trapasů
  • má v oblibě praktické knihy s jasnými návody
  • mluví málo/moc a chce, aby se s ním lidi cítili příjemněji
  • setkává se často s lidmi, co mluví málo/moc


Emma Sargentová a Tim Fearon. Praha: Grada. 2012. 192 stran (překlad Jan Žlábek)
The Extraordinary Couching Company - přispívají zajímavými články o komunikaci

 

Kam dál na Trnu z paty?

 

Co vy a Jak sebejistě mluvit?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.