Jak být volný? Kašlete na faktury, radí Líný rodič

04.09.2014 08:12

Že autor šéfuje časopisu Lenoch, mě to po přečtení nešokuje. Tom Hodgkinson bojuje za volný čas netrávený placenou prací, brojí proti Tescu a supermarketům obecně a přesvědčuje vás, že hodit na všechny povinnosti bobek je fakt bžunda. :)

Kapitoly jako Zahoďte hodinky, Přestaňte soupeřit, Zapomeňte na vládu nebo Přestaňte pracovat, začněte žít se přesně trefuje do současné hipsterské doby freelancerů, digi nomádů a všech, co nechtějí žít v okovech zaměstnání (cituju autora). Každá kapitolka začíná spoustou myšlenek spisovatelů, filozofů a dalších osobnostní, kteří už dávno před námi věděli, že hodit se za prachama nemá cenu. ;) Tom Hodgkinson, který má na účtě slavnou knihu Líný rodič, dává vždy přednost ukulele a cituje s výsměchem dopisy s výhružkami, co mu posílají úřady.

Na konci kapitol najdete vždy jedno poučení - od Zrušte inkaso, přes Zahoďte léky až po Sbírejte exkrementy - a na úplném konci knihy pak přehled všech citovaných zdrojů. A jako bonus ještě tipy ke čtení přímo od autora, kdyby vás zajímala nějaká kapitola do hloubky.

trn z paty recenze - motivační knihy tom hodgkinson jak být volnýVerdikt

Kvůli rozsáhlým historickým úvodům, co řekl Shakespeare nebo napsal Tolstoj, jsem dost přeskakovala. Obecně si na citace vůbec nepotrpím a tahle knížka je jima bohužel celá protkaná. Taky se příliš neztotožňuju s tím, že je lepší platit pokuty, než vyřizovat včas svoje pohledávky. Autorův rukopis ale díky tomu lehce poznáte. Prostě z toho čiší anarchie. :) Hodgkinson vás právě tou drzostí přinutí se zamyslet, jestli nejste moc velká konzerva, jestli nejste moc zaměření na peníze nebo nekašlete na rodinu. Povznášející pocit volnosti po přečtení, jako třeba u Lea Babauty, ale nečekejte.

Komu se bude líbit knížka Jak být volný? Tomu, kdo:

  • potřebuje v knížkách nějaký historický background
  • je připravený na provokativní čtení útočící na společnost :)
  • přichází na chuť minimalismu


Jak být volný. Praha: Jota. 2011, 334 stran
 

Kam dál na Trnu z paty?

 

Co vy, jste volní?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.