Gary Smalley: Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá

07.03.2014 20:22

Za všechno může chlap! Paradoxně tohle prohlášení nepochází z pera ženy, ale napsal ho muž v knize Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá. Vlastně jsem se k ní dostala omylem. Při výběru v knihovně jsem totiž myslela, že sahám po Kéž bych býval byl věděl od Garyho Chapmana. Nakonec se ale i z téhle knížky, od jiného Garyho, vyklubalo zajímavé počtení "z té druhé strany".

Trn z paty recenze knih Kdyby jen muž věděl co žena prožívá"Dělat něco pro ostatní tak, jak my si to vymyslíme, je sobecká a nezralá forma lásky. Pláču spolu s manželkami, které dostaly k Vánocům kulečník, poukázky na rybářskou dovolenou v Louisianě nebo pozvánku na závody motocyklů."
(str. 23).

Gary Smalley hovoří o ryzí lásce a především o zodpovědnosti partnera za vztah. Vysvětluje, proč se ženy stávají frigidními a jak se na tom podílejí muži. Proč ženy i muži při hádkách tolik slovíčkaří. Nebo že ženy používají slova NIKDY a VŽDYCKY jinak než muži. Knížka také dává odpověď na otázku, proč se ženy často chovají vztahovačně: domovy, děti, zahrady... to vše berou jako svou vlastní součást, jako svou vizitku. Pány určitě zaujme pasáž o tom, jak nažhavit partnerku jen dvěma větami. (aneb lákadlo k přečtení  i pro ty největší balvany ;) ).

Obálka knihy slibuje sto způsobů, jak své ženě projevit lásku - a opravdu v knížce najdete stobodový seznam. Je to takové shrnutí všeho možného, najednou se to číst moc nedá. Zkusila jsem ale zaškrtnout ty tipy, které můj partner dělá... a bylo zajímavé počítat, jestli víc těch ANO nebo NE. :)
 

Verdikt

Kniha nabízí spoustu materiálu k zamyšlení (i když ne úplně utříděně) a také osobní zážitky Garyho Smalleyho. Nepamatuju si žádnou jinou knihu, kde by autor tolik odhalil svoje vlastní chyby. Přestože se přiznává k mnoha prohřeškům, mojí čtenářskou důvěrou to neotřáslo - naopak mi kniha přišla o to víc upřímnější a ze života.

Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá je knížka psaná výhradě pro muže. Není to materiál, který má žena ukázat svému muži se slovy "Hele, tady píšou, že za všechno můžeš ty!" Sám Garry Smalley přiznává, že knížka může být pro někoho docela nepříjemné počtení nebo dokonce totální blábol. A má pravdu; tahle knížka vážně není úplně ideální jako první seberozvojový text. Ale když už je muž trochu open-minded (nebo mu už dost teče do bot), tak z knížky vykřesá hodně. Připadalo mi to třeba jako zajímavé rozšíření k populárním knížce Pět jazyků lásky.

Jako nevěřící jsem bohužel neocenila tipy k zamyšlení na konci kapitol, které odkazují k Bibli. Přirovnávání k biblickým postavám a příběhům bylo na můj vkus v knize hodně a myslím, že v ateistické České republice nenajdou takové uplatnění jako původně v USA. Tyhle pasáže se ale dají celkem snadno přeskočit, aniž byste ztratili nit.

Jako žena si z knihy odnáším hlavně praktický tip, jak se spolehlivě vyhnout nedorozumění (necháte partnera, ať parafrázuje, co jste mu právě řekli), a taky vysvětlení, proč "takovej hodnej kluk chodí s tou ledovou královnou". Nikdy totiž nevíme, jak se ostatní chovají v partnerském vztahu. Být dobrý bratr není to samé jako být dobrý manžel...
 

Komu se bude líbit knížka Kdyby jen muž věděl? Tomu, kdo:

  • neví, proč ženy časem ztrácejí zájem o sex
  • si chce přečíst o manželství od muže, který sám udělal hodně chyb - a napravil je!
  • pátrá po tom, jak se vyhnout nedorozumněním ve vztahu



Odkazy
český překlad: Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá. Praha: Návrat domů, 2001, 140 stran. (překlad K. Zaťková)
anglický originál: If only he knew. ZondervanPublishingHouse, USA, 1982
Gary Smalley o vzteku ve vztahu na YouTube.com
podobná recenze na Trnu z paty Pět jazyků lásky

Co vy, co prožíváte?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.