Rychlejší život, než stíháte? Chvalte pomalost

14.09.2014 19:16

trn z paty recenze knih chvála pomalosti motivaceSpomaľ máš privysokú rýchlosť... v autě, v jídle, ve výchově dětí, v životě. Kanaďan Carl Honoré sepsal postřehy k různým oblastem života, ve kterých jedeme na 120 %. A nepřemýšlíme, že tou rychlostí nestihneme víc, ale naopak mineme všechno podstatné. Knížka vyšla v originále před deseti lety a právem byla přeložená do třiceti jazyků.

Zpomalení rychlého životního stylu je takovým oblíbeným new age tématem, ale kupodivu to knížka Chvála pomalosti pojímá ryze prakticky. Nejprve si čtenáře naladí na stejnou notu a pak pomalost postupně probírá v oblasti jídla, života ve městě, tělesné schránky, medicíny, sexu, práce, volného času a dětí.

A aby Honoré jen tak neplácal, absolvoval ke každé kapitole nějakou praktickou zkušenost - kurz pomalého řízení, tantrického sexu nebo uklidňujícího cvičení čchi kungu.

 

Verdikt

Upřímně, čekala jsem filozofičtější knížku. Ve finále je ale daleko užitečnější a použitelnější pro širokou sortu lidí. Předkládá totiž téma pomalosti v tom, co prožíváme úplně všichni. Navzdory širokému rozpětí knížka nevyznívá nijak povrchně. Naopak si vzala tolik, kolik unese. Carl Honoré čerpá kromě osobních zážitků také z knih, z výzkumů a takových těch životních pravd, které jsme slyšeli milionkrát, ale pořád na ně zapomínáme.

Jednotlivé oblasti dělené do kapitol dávají knížce systém. Takže pokud se nechcete hrabat v pomalé architektuře, stačí přeskočit třeba na "slow parenting". Co bych ale ocenila, by bylo dělení na podkapitoly. Díky tomu bych hned pochytila, kde končí povídání a kde už začíná vyprávění o konkrétním semináři nebo zkušenosti. Takhle to dost splývalo dohromady.

 

Komu se bude líbit knížka Chvála pomalosti? Tomu, kdo:

  • se stresuje a/nebo má pocit, že není na nic čas
  • nasazuje klidnější životní tempo
  • chce trávit víc času s dětmi a partnerem


Carl Honoré. Chvála pomalosti. Praha: 65. pole. 2013, 296 stran
Za foto a recenzní e-knihu děkuji Knihy.iDNES.cz

 

Kam dál na Trnu z paty?