Body book: Když Charlieho andílek fušuje do výživy

23.11.2014 13:34

Cameron Diaz a spisovatelka? Jo! Loni vydala Body book v USA, který se v překladu dostal letos k nám. Už samožná sexy póza vám slibuje, že po přelouskání knížky budete k sežrání. Aspirovat na to může: kniha v kapitolách rozebírá výživu, fitness a mysl. Cameron přiznává, že za knihou stojí její velké zkoumání a rozhovory s odborníky - a zaplaťpánbůh za to! Hojně přidává i vlastní zkušenosti z natáčení a ze soukromého života. Ne všechny si ale chcete přečíst. Třeba historku o tom, jak vykládala svým spolustolovníkům o vagíně.

hist body book recenze výživa životní styl - trn z paty, motivace

Verdikt

Charlieho andílek si ukrojil pořádný kus - vysvětlit kompletně zdravý životní styl na necelých 300 stranách je velké sousto i pro odborníka. V Body booku ale zvládl srozumitelně vyložit naprosté základy. Pokud věříte, že zhubnete po zázračné pilulce, dost možná vám to tahle knížka vyvrátí. Jestli jste se už trochu o výživu a cvičení zajímali předtím, Body book leda tak prolistujete. A dost možná tam najdete nesrovnalosti nebo názory, se kterými nesouhlasíte.

Kniha Body book dostala poctivý hollywoodský nádech. Když vám herečka vysvětluje chemické vzorečky nebo se uchyluje ke spojením jako "váš báječný mozek", nemůžete se ubránit mírnému úšklebku.

Co bych vyzdvihla? Část o výživě. Poznáte, že Cameron neupřednostňuje hubenost před spokojeností a zdravím. Zdůrazňuje pravidlo "jste to, co jíte", ale příjemně, bez zbytečného přikazování. Super zpestření knihy je historický vývoj nezdravých jídel - od padesátých let lidi začali tloustnout nejen kvůli tomu, že už bylo po válce.

Naopak největší zklamání přišlo v části fitness. Je to v podstatě výklad z učebnice, bez kontextu a jasného využití, a vysvětluje banality. Že by Američanky vážně neměly tucha o menstruačním cyklu?

 

Komu se bude líbit knížka Body book? Tomu, kdo:

  • nemá ponětí o kaloriích, anatomii a základních pravidlech zdravého životního stylu
  • vyhýbá se poučkám MUSÍŠ/NESMÍŠ, příšným 30denním výzvám apod.
  • se snaží zhubnout a nějak mu to trhne

Cameron Diaz. Body book. Jota, 2014, 298 stran (překlad Vanda Ohnisková)
Za fotografii a recenzní e-knihu díky Knihy.iDNES.cz

 

 

Kam dál na Trnu z paty

blog 21 znaků, že milujete psaní
recenze knihy Homo asapiens
recenze knihy Bez hranic

Co vy a Body book?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.