B.Burg, J.D.Mann: Dej a bude Ti dáno

20.03.2014 11:05

Trn z paty recenze knih Dej a bude ti dánoDej a bude ti dáno slibuje "malý příběh o velké myšlence". Pokud jste optimisti každým coulem, knížku dočtete s úsměvem na tváři. Pesimista se ale spíš uchechtne.

Seberozvojový příběh vypráví o Joevi, kterému - lidově řečeno - hoří koudel v práci. V zoufalství se obrátí na legendární vzor všech ctností, vlivného a úspěšného muže jménem Pindar neboli Předsedu. Od pondělí do pátku se spolu setkávají s osobami ztělesňující jeden ze zákonů závratného úspěchu: zákon hodnoty, zákon vyrovnání, zákon vlivu, zákon upřímnosti a zákon přijímání. Příběhy všech postav se postupně prolínají.


Proč se původně jmenuje knížka The go-giver? Go-giver je člověk, který dělá věci s přidanou hodnotou. Je to takový byznys hippík, co rozdává radost a smích, :) a vrací se mu všechna ta dobrota zpátky. Naproti tomu go-getter je akční, kreativní člověk, pro kterého nic není nemožné. Až tak, že zanedbává rodinu a syndrom vyhoření má za pár. Připadá mi to tedy něco jako rozdělení generace X a Y.

" 'Dá se na tom vydělat?' to není špatná otázka. Je to skvělá otázka. Ale je to špatná první otázka. Namíří vás špatným směrem." str. 29
 

Verdikt

Příběh o Joeovi máte přečtený za chvilku. Už od začátku z něj tak trochu čiší klišé a tušíte, jak to asi celé dopadne. Ale i tak čtete dál, protože chcete poznat další postavy a hlavně ten další zákon! Nečekejte žádné super napínavé, mistrně napsané čtení... ale spíš pozitivní náhled na život a přehled hodnot, které potřebujeme ke smysluplnému životu. Dej a bude ti dáno zdůrazňuje důležitost sociálních kontaktů, ochotu, přívětivost a hlavně užitečnost jako hlavní faktor podnikání. Příběh vám hlavně ale připomene rozdíl mezi 'dělat něco, protože to vydělává peníze' a 'dělat něco, protože to má smysl.'

Jednoduché principy zmiňované v knize si podle mě zasloužily podrobnější a praktičtější vysvětlení, jako třeba v knize Mnich, který prodal své ferrari. Místo detailnějšího záběru pořád děj frčel dál. Často jsem měla proto dojem, že se Joe (jakožto zástupce té "špatné" strany) dal přesvědčit moc lacino.

(Hudební perlička: Zjistila jsem, že my v Čechách máme myšlenku knížky už dávno zmáknutou. Viď, Sagvane? :)
)
 

Komu se bude líbit knížka Dej a bude Ti dáno? Tomu, kdo:

  • si chce přečíst nějaký pozitivní, optimistický příběh
  • se potřebuje ujistit, že na světě nežijí jen samí vyčůránkové
  • pátrá, co je ta přidaná hodnota úspěšných projektů
  • vyznává filozofii "dělejte, co vás baví, a peníze přijdou samy"


Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Baroque Partners.

Odkazy
český překlad: Dej a bude Ti dáno. MůjÚspěch, 2013. 131 stran. (překlad Martin Král)
anglický originál: The Go-Giver. Penguin Group, 2007.
Who is a Go-Giver na Bussinessweek.com a oficiální stránka knížky
The Go-Giver na Wikipedii včetně seznamu zákonů

Co vy a Dej a bude Ti dáno?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.