Andrew Matthews: Následujte své srdce

15.04.2014 11:58

 Trn z paty: motivace, seberozvoj a recenze knih, Následuj své srdceObvykle bych knížku s podezřele sluníčkovým názvem Následujte své srdce leda tak prolistovala. Nakonec se ale ukázalo, že Australan Andrew Matthews napsal hotový poklad. A proložil ho vtipy, ilustracemi a megapointami, kde mě aha efekt bičoval na každé druhé stránce.

V knize nenajdete příběh, ani souvislé vyprávění, ale deset kapitol o zodpovědném přístupu k životu. O přitahování pozitivních věcí. O roli chyb v našem životě. O odpuštění, penězích, lásce... Vlastně o všem! K demostraci konkrétních přístupů využívá Andrew fiktivních postav Freda a Mary. Jen sem tam zmiňuje sebe nebo svou ženu Julii.

Každé důležité poselství najdete shrnuto v oranžovém rámečku s názvem "V oříšku" (asi nějaký doslovný překlad, nevím...), takže si nemusíte nic označovat nebo vypisovat.

Verdikt

Jen co jsem dočetla, začala jsem zase od začátku... Tahle knížka mě zkrátka nadchla tak, jak se naposledy povedlo knize Čtyřhodinový pracovní týden. Následujte své srdce obsahuje hromadu tipů, příběhů a point - co odstavec, to poselství. Je originální, je svá, je vtipná. Ilustrace v ní sedí jak pr.. na hrnec. "Oříšková" shrnutí si asi oskenuju a dám na lednici.

Třeba to bude tím "sluníčkovým" australským pohledem na věc, ale Matthewsovo odlehčené povídání o velkých věcech mě naprosto dostalo. Nenechte se proto odradit názvem ani řadou fatálních překlepů a chyb v českém překladu. Jednoznačně knihu využijete i s odstupem času (tedy efekt Malého prince - s novými zkušenostmi vám s ní dojde řadu věcí). Navíc se perfektně hodí na cesty nebo jiné přerušované čtení. Kapitoly na sebe nenavazují, takže číst můžete odkudkoliv.

Komu se bude líbit knížka Následujte své srdce? Tomu, kdo:

  • nebere seberozvojovou literaturu (a/nebo sebe) moc vážně
  • se chce zasmát, nejen filozofovat nad jádrem pudla
  • hledá jiný, australský pohled na seberozvoj
  • nemá rád sáhodlouhé blábolení a vyžaduje tvrdé pointy
  • si rád čte před spaním nebo na cestách


Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Baroque Partners.

Odkazy
český překlad: Následujte své srdce. MůjÚspěch, 2013. 131 stran. (překlad Kateřina Zajícová)
anglický originál: Follow Your Heart, Seashell Publishers, Queensland, 1997.
ofišl stránky autora
- je tu ke stažení anglický originál knihy!
 

Kam dál na Trnu z paty

recenze knihy Jak mít život pod kontrolou
recenze knihy Život podle designu

Co vy, následujete své srdce?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.