Tom Ferry: Život podle designu

15.02.2014 15:46

Trn z paty recenze knih život podle designuTom Ferry mluví hodně, hodně, HODNĚ o sobě. Daleko víc než o svých klientech. To je u kouče celkem podezřelé, ne?

Nejdřív Ferry popisuje svůj "těžký" život v mládí. Na čtyřiceti stránkách. Pán by si měl přečíst Miluj svůj život od Louise Hay, aby mohl posoudit, čemu se říká těžký život. (snad už brzo zde vyjde recenze!)

Hlavní myšlenka knížky se ale zaměřuje na designový život, jinými slovy uspořádaný život podle vašich snů a s vytyčenými cíly. Opakem je žít nahodile. Šest kroků, jak se stát výjimečným, tkví v položení a zodpovězení šesti otázek:

  • Proč tady jsi a jaký je Tvůj úděl?
  • Jak chceš působit na ostatní a jaké máš hodnoty?
  • Na co jsi od přírody nadaný?
  • Jak tě bude okolní svět vnímat za pět let?
  • Kým byl byl, kdybys tam už byl?
  • bonusová sedmá: Čeho se musím vzdát, abych byl o stupínek výš?

Zdá se to jako fráze, ale schválně na ně zkuste odpovědět. Není to úplně easy peasy.

V knize mě zaujala pasáž o čtyřech posedlostech, které nám brání žít život podle designu. Posedlost názory ostatních (co tomu řekne přítel/máma/kamarádka), dramatickými situacemi (milujeme drby!), minulostí (tenkrát se mi to taky nepovedlo) a obavami (dnešní doba nepřeje byznysu...).

Líbilo se mi taky Ferryho vysvětlení, proč nefungují motivační nástěnky, tedy proč si třicetiletý panic nenajde supermodelku. Skvěle taky zněly takzvané afirm-akce, tedy spojení pozitivního tvrzení s nějakým fyzickým pohybem. Afirmaci pak lépe vybavíte například před veřejným vystoupením tlesknete. Bohužel se tohle téma v knize jen naťuklo.

Verdikt

Povrchnost knihy vychází částečně z obecného zadání, ale třeba u knížky s podobným tématem j Bez hranic od Jillian Michaels sem nic takového nepociťovala. Než stačí Život podle designu zabrousit trochu hlouběji, už zase pádí dál. Celé je to takové roztěkané, rozdělení kapitol nelogické a obávám se, že pro nějakou self-praxi ne moc použitelné. Nenajdete tam totiž návod, jak vůbec najít odpovědi na dané otázky, ani jak s tím pak naložit a k čemu je to vlastně dobré. Dočtete se jen základní know-how, se kterým se ale moc nehnete z místa.

Musím si taky trochu "remcnout" nad špatným překladem. Některé věty jsou prostě přeložené nešikovně doslova (viz šestá otázka) a nebo jsem jim nerozuměla. Třeba na jednu z rádoby posouvacích otázek K čemu pociťujete odpor? mám jen jednu jednoznačnou odpověď. K pavoukům! Jak mi to má jako pomoct s osobnostním rozvojem? Správně položené otázky jsou snad pro kouče klíčové a když se jejich síla ztratí v překladu, pak nemají moc smysl. (že by Ferry neuměl klást otázky, to se mi nechce zdát).

Na konci, kdy se autor snaží motivovat čtenáře ke změně, mě kniha vyloženě rozčílila. "Udělejte to pro sou rodinu a blízké... Udělejte to pro ty, kteří vám někdy řekli, že to nejde. A hlavně udělejte to pro mě." Jako cože?? Proč to mám dělat pro něj? Být tohle první knížka o osobnostním rozvoji, vykašlu se na všechen seberozvoj a jdu radši míchat maltu.

Komu se bude líbit knížka Život podle designu? Tomu, kdo:

  • znal autora už před přečtením a ví, co čekat
  • chce si položit nové koučovací otázky


Odkazy
český překlad: Život podle designu. Praha: ANAG, 2011, 264 stran (překlad Ondřej Klabal)
anglický originál: Life! By Design: 6 Steps to an Extraordinary You. Ballantine Books, 2010.
YouTube video, kde Tom Ferry mluví o knize
obsah knihy ve zkratce (v angličtině)

 

Kam dál na Trnu z paty?

recenze knihy Jak mít život pod kontrolou
recenze knihy Následujte své srdce
recenze knihy Bez hranic