Tara Springett: Vaše spřízněná duše

21.09.2013 18:13

Trn z paty recenze knih Vaše spřízněná dušeJestli máte pocit, že pravá láska neexistuje, tahle knížka vám dodá naději. Najít a mít spřízněnou duši ale stojí spoustu práce na sobě a i na vztahu, což spousta lidí ani nepodstoupí. Nebo ani podstoupit nechce.

Spřízněné duše si nepředstavujte jako závisláky, kteří se od sebe nehnou ani na krok. Jejich vztah hlavně stojí na rovnováze mužské a ženské energie. Tara Springett postupně vysvětluje, proč si samoživitelky těžko hledají partnera, proč hodný holky neprahnou po hodných klucích nebo kdy týraná žena sebere síly odejít od násilníka.

Autorka se věnuje nejdřív sebepřípravě na potkání spřízněné duše, pak přichází podle mě nejvíc fascinující část knížky - nazvala jsem si ji pro sebe "diagnóza spřízněné duše". Během pár schůzek se totiž dá s velkou jistotou určit, zda má protějšek ambice stát se vaší druhou polovičkou a vy tou jeho. :) Stačí si k tomu zodpovědět šest otázek (a hlavně podle toho jednat), například zda a v čem se liší vaše životní cíle nebo jaké chování upozorňuje na problém, který se časem ve vztahu projeví. A pozor! Jen sexuální zdrženlivost nám nechává oči otevřené! Abych ale nelíčila Taru jako militantní - autorka schvaluje během single období sex na jednu noc a doporučuje randit o sto šest.:)

Ideál jste našli? Výborně, to nejtěžší máte za sebou a teď vás čekají důležité investice do vztahu. Tara zdůrazňuje, že je nutné pochopit kromě principu rovnováhy i to, že štěstí partnera/partnerky je stejně důležité jako nás samých. Jasný jako Vojtěch Jasný? No nevím...kolik párů ve vašem okolí se tímhle pravidlem řídí?

"Jste-li muž, snažte se aktivně dělat partnerce radost, hlídejte si ale, jestli vaše úsilí oceňuje...Jste-li žena, hlídejte, jestli vám vše, co pro vás muž dobrovolně dělá, působí radost a máte-li v něm pocit podpory." (str. 146)

Knížka Vaše spřízněná duše se zabývá všemi fázemi vztahu - zamilovaností, potížemi a zralosti. V této části najdou páry návod, jak se konstruktivně hádat. Nebo pochopí, na čem závisí spokojený sexuální život.

 

Verdikt

Jestli se někdo domníval, že život s ideálním partnerem je bez práce, ztratí definitivně iluze. Proaktivní musíte zůstat při hledání i ve vztahu. Tara vám nemaluje falešné naděje a mimo jiné uznává, že přitažlivost v dlouhodobém vztahu bere za své. Na druhou stranu vás čeká něco mnohem krásnějšího...

Nejpraktičtější mi připadala část o hledání partnera - přehodnotíte své priority a na základě nich pak "třídíte" potenciální partnery. Taky si uvědomíte, co vy sami partnerovi nabízíte. V pasáži o samotném vztahu si feministické nazis nejspíš okoušou nehty. Mužská a ženská enegie ale funguje u heterosexuálních i homosexuálních párů. Pokud udržujete vztah v rovnováze a splňujete svou úlohu, čeká vás "hlubokomyslný" vztah. A nebo ne? Autorka jako buddhistka a Gestalt terapeutka zdůrazňuje důležitost meditace, osobního rozvoje, symboliky a vyšší vědomí. Znamená to, že "racionálně smýšlející" lidé se spřízněné duše po svém boku nedočkají???

Těm, kteří vybírají svou první knížku o vztazích, bych spíš doporučila lehčí počtení, třeba Pět jazyků lásky. Vaše spřízněná duše vyznívá tak trochu vesmírně (nebo oduševnělejší, chcete-li) a neobsahuje tolik příkladů ze života. Nedělala jsem si čárky, ale objevilo se jich tak deset, což mi na dvě stě stran připadá celkem málo.

 

Komu se bude líbit knížka Vaše spřízněná duše? Tomu, kdo

  • chce konečně toho pravého/tu pravou a neví, odkud začít
  • pátrá, v čem přesně vězí problém v jeho/jejím vztahu
  • by si přál láskyplnější partnerství
  • ztrácí naději, že někde existuje ten pravý/ta pravá
     

Odkazy
český překlad: Vaše spřízněná duše. Nakladatelství Hodná holka. 2013. (přeložil Jiří Zbořil)
anglický originál: Soulmate Relationships. Piatkus, 2003.
foto - oficiální česká facebooková stránka
 webovky autorky  a její Twitter účet
 

Kam dál na Trnu z paty?

recenze knihy  Pět jazyků lásky
blog Jak sbalit holku ve třech krocích
blog Takové to domácí vítání aneb Teď jsem přišla